Alphense gemeenteraad steunt laadmogelijkheden voor woningeigenaren zonder eigen parkeerplaats

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft besloten om kabelgoten toe te staan bij woningen van eigenaren die geen parkeerplaats hebben op hun eigen terrein. Dit maakt het mogelijk om een kabel te leggen tussen de woning met laadmogelijkheid en een parkeerplaats op de openbare weg. Hoewel dit momenteel niet is toegestaan, kan het veilig worden gerealiseerd met behulp van een kabelgoot.

Een laadpaal bij je eigen woning is ideaal als je de auto voor de deur op eigen terrein kunt parkeren. Je steekt gewoon de stekker in het laadpunt en je auto wordt opgeladen met je eigen stroom. Deze optie is goedkoper dan het gebruik van een openbaar laadpunt, vooral als je zelf stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen op je woning.

Er zijn echter veel woningen waarbij de openbare parkeerplaats niet direct grenst aan de woning, maar waar een stoep tussenin ligt. In deze gevallen is het niet mogelijk om een laadpaal bij de eigen woning te plaatsen. Het leggen van een kabel over een openbare stoep is gevaarlijk, omdat mensen kunnen struikelen. Daarom wordt deze situatie als ongewenst beschouwd.

Sommige gemeenten, waaronder buurgemeente Nieuwkoop, hebben een oplossing gevonden door een kabelgoot in de stoep aan te leggen tussen de woning en de parkeerplaats. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd met behulp van speciale kabelgoot tegels.

In Alphen aan den Rijn is enkele jaren geleden al een motie besproken om dit mogelijk te maken, maar destijds is deze aangehouden. Op donderdag 25 mei is opnieuw een motie ingediend en deze is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Dit betekent dat de verantwoordelijke wethouder nu de opdracht heeft gekregen om beleid te ontwikkelen op dit gebied.

Deze motie is voortgekomen uit een incident waarbij recentelijk een inwoner van Alphen aan den Rijn om toestemming vroeg voor het plaatsen van een dergelijke kabelgoot. Ondanks eerdere toezeggingen werd dit verzoek destijds zonder goede reden afgewezen. De gemeenteraad wil echter juist dit soort initiatieven van inwoners stimuleren en faciliteren.

Jelmer Baars, Laadpaaldirect