Duizenden euro's subsidie moet verkoop elektrische auto zetje geven

De subsidie van 4000 euro voor nieuwe elektrische auto's geldt voor modellen tot 45.000 euro. Het aanbod in deze prijsklasse wordt steeds groter.

Staat van auto

Voor occasions worden voor subsidieverstrekking wel eisen gesteld aan de staat van de auto. Bovendien geldt de subsidie alleen als je je auto koopt via de vakhandel. Daar is voor gekozen omdat subsidie voor verkoop tussen particulieren te fraudegevoelig is.

Verwacht wordt dat er komende jaren steeds meer betaalbare elektrische auto's op de markt zullen komen. Tussen nu en 2025 wordt de aanschafsubsidie daarom in stapjes weer afgebouwd.

 

In het klimaatakkoord was al afgesproken dat er een aanschafsubsidie komt om het aantrekkelijker te maken voor particulieren om een elektrische auto aan te schaffen. "Zodat het voor iedereen aantrekkelijk en betaalbaar wordt om de overstap te maken", zei Van Veldhoven daar toen over.

De subsidieregeling zou in 2020 ingaan, maar moest nog worden uitgewerkt in overleg met milieuclubs en de autosector. Over enkele weken maakt minister Van Veldhoven de details van de regeling bekend. Dan volgt internetconsultatie. Ook Kamerleden hebben al aangegeven dat zij zich nog willen uitspreken over de regeling.

Vergroenen vervoer

Komende jaren worden meer maatregelen genomen om het vervoer te vergroenen. In het hele land worden duizenden laadpalen extra geplaatst. Ook wordt het aantal waterstofpompstations flink uitgebreid.

Er zijn nu al interessante belastingvoordelen als je een elektrische auto koopt. Zo betaal je geen aankoopbelasting en wegenbelasting. Verder geldt een lagere bijtelling voor zakelijke leaseauto's.

Roel Schreinemachers, RTL Nieuws