Wat een auto: Polestar Precept

De Polestar Precept is an sich al een plaatje. De auto ziet er goed uit, met de ingedeukte zijkant en sportieve neus heeft hij iets weg van een sportauto. Normaliter lijken de modellen van Polestar erg op een auto van Volvo maar de Precept heeft dat totaal niet. Verder zit de auto vol met technologisch-hoogstaande snufjes. 

Het merk Polestar wil graag bekend staan als een puur, vooruitstrevend merk met veel performance. Daarbij maakt Polestar zich druk om het milieu en proberen ze met hun elektrische auto's bij te dragen aan een groene omgeving. Deze ecologisch-verantwoorde omgeving krijg je daarom ook zelf binnen de auto. Bijna alle materialen binnenin de Polestar zijn gerecycled. Zo heeft de auto in ieder geval een veganistisch interieur. Samen met het bedrijf Bcomp past Polestar nieuwe materialen toe die plastic onderdelen kunnen vervangen. Verder is de stoelbekleding 3D-geweven met één draad van 100% gerecyclede PET waardoor er geen uitsnijdingen nodig zijn. Op die manier produceren de stoelen geen afval(!). Nog een paar grepen uit de oneindige lijst zijn: hergebruikte plastic flessen die worden gebruikt voor de hemelbekleding, ECONYL-tapijten die zijn geweven uit teruggewonnen visnetten en gerecyclede kurken uit de wijnindustrie die worden verwerkt tot de zitkussens en hoofdsteunen.

Naast duurzaam is de Precept ook enorm toekomstgericht dankzij allerlei technologische hoogstandjes. De lijst is ook hier weer oneindig. In ieder geval maakt de Polestar gebruik van eye-tracking. Dankzij deze eye-tracking kan de auto de blik van de bestuurder volgen en de inhoud van de schermen hierop aanpassen. Wanneer een bestuurder naar een scherm kijkt dan is de informatie compact en volledig terwijl wanneer de bestuurder voor zich uit kijkt de informatie wordt beperkt en vergroot. Ook is op het dak een LIDAR-pod geplaatst die voornamelijk gericht is op toekomstige geavanceerde rijtechnologieën die het in de toekomst wellicht mogelijk gaan maken om volledig autonoom te gaan rijden.

Naast technologische ontwikkelingen zijn er ook gewoon leuke 'gewoon-omdat-het-kan' opties. Een voorbeeld hiervoor is de LED-zijmarkeringen die de laadstatus van de auto aangeven, videostreamingsdiensten die beschikbaar worden wanneer je geparkeerd staat of staat te laden en een welkomst- en afscheidsbegroetingen van de verlichting die zijn geïnspireerd op astronomie, te beginnen met een lichtflits vanuit het midden van de auto die naar buiten straalt. En daar houden de je-zal-het-maar-hebben opties niet op(!): Tussen de hoofdsteunen op de achterbank zweeft het logo van Polestar holografisch in een stuk Zweeds kristal. Daarnaast laat een inscriptie op dit kristal zien waar de Poolster zich bevind.

Wat opvallend is aan deze auto is dat, waar je normaal als autojournalist begint met praten over de performance je hier begint met alle waanzinnige extra's. De verwachting is dat de prestaties, zoals de actieradius en snelheid, net zo indrukwekkend gaan zijn als de rest van de auto. Het enige probleem is: deze gegevens zijn gewoon nog niet bekend. De auto bevind zich nog in de conceptfase en daarom zijn precieze prestaties gewoon niet bekend.

Ik hou je graag op de hoogte over de Polestar Precept. Bekijk hiervoor ook onze sociale kanalen.

Jop van der Pijl, Laadpaaldirect.nl