Boete voor rijden op de linkerbaan in Duitsland?

Iedereen komt het elk jaar wel weer tegen. Werkzaamheden op de Duitse snelwegen. Veel wegebruikers nemen dan de linkerbaan om zo toch een beetje tempo te houden. Maar wist je dat heel veel auto's niet op die linkerbaan mogen rijden? Je kan er zelfs een boete voor krijgen.

De linker autobaan is in Duitsland tijdens wegwerkzaamheden alleen bedoelt voor voertuigen van een breedte van minder dan twee meter. Wat veel mensen niet weten is dat 7 van de 10 nieuwe auto's breder zijn dan twee meter. Dat is ongeveer zo'n 70%. De verwarring kan ontstaan, doordat veel mensen vergeten dat de buitenspiegels ook bij de breedte horen. Dus de kans is groot dat jouw auto ook te breed is. Voor volgende keer als je Duitsland inrijd weet dan goed hoe breed je auto is.

Boete
Er is een kans dat je een boete zou kunnen ontvangen voor deze overtreding. Maar raak niet gelijk in paniek de geldboete is slechts €20. Maar die houdt je toch liever op zak. De regel is er natuurlijk niet voor niks. De linkerbaan is ook heel smal, dus het is een stuk veiliger aan de rechterkant te blijven. Daarnaast kan bij een ongeval kan de verzekeringsdekking wel worden ingeperkt. Een deel van de aansprakelijkheid kan daardoor bij de overtreder komen te liggen, ook al wordt het ongeval door een derde veroorzaakt.

Bron: Autoweek en het Algemeen Dagblad

Sem Gelderblom, Laadpaaldirect