Veelgestelde vragen

De aanschaf van een laadpaal voor uw elektrische auto kan de nodige vragen met zich meebrengen. Op deze pagina kunt u antwoorden vinden op vragen die ons vaak worden gesteld. Wanneer u een vraag niet heeft kunnen vinden kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. 

Klanten vragen ons veel verschillende dingen en daarom staat uw vraag hier misschien niet tussen. Omdat weinig mensen kennis hebben van laadinfrastructuur hopen wij zoveel mogelijk mensen persoonlijk te helpen. 

 

Wat is het verschil tussen een socket en een vaste kabel?

Het kiezen voor óf een socket óf vaste kabel laadpunt is een keuze puur uit voorkeur van de klant. Het laadpunt verschilt aan de binnenkant niet (/nauwelijks). De volgende afweging kunt u zelf maken:

1) U kiest voor een socket. In dit geval kiest u voor een lader die het mooist oogt. Er hangt in dit geval namelijk geen laadkabel om het laadpunt die het aanzicht (voor sommige) verstoort. Een ander bijkomend voordeel is dat zowel auto's met een type 1 als voertuigen met een type 2 stekker aan uw laadpunt kunnen laden.

2) U kiest voor een vaste kabel. In dit geval kiest u voor een lader die het meest gebruikvriendelijkst is. Uw laadkabel hangt in dit geval om het laadpunt en hierdoor hoeft u deze zelf niet te trekken. De, veelal vieze (door de ondergrond), laadkabel hoeft u dus niet in uw eigen voertuig op te slaan. 

 

Hoeveel kost het om mijn auto op te laden?

Elektrische auto's zijn een stuk goedkoper dan auto's die rijden op benzine, diesel, gas of waterstof. Aangezien elke laadpaalbeheerder (particulier, winkels, parkeergarages, etc.) verschillende tarieven per kWh kan rekenen, is het verstandig om altijd de desbetreffende instantie te raadplegen voor het daadwerkelijke tarief. Gemiddeld gezien kost het laden van een elektrisch voertuig tussen de €0,20 en €0,35 per kWh. 

Wanneer u een auto gaat opladen met een accu van 15kWh zal dit dus totaal op een tarief van 15 x €0,25 = €3,75 zijn. Bij een voertuig met een accu van 15kWh is de actieradius gemiddeld 80 kilometer. In dit geval komt u dus op een prijs van €0,05 per kilometer uit. 

 

Hoelang duurt het voordat mijn elektrische auto (volledig) is opgeladen?

Dit verschilt heel erg per auto. Sommige auto's hebben aan een thuislader wel 13 uur nodig (!). Terwijl andere auto's na 1 uur al klaar kunnen zijn. Wilt u precies weten hoe snel uw auto aan een thuislader is volgeladen? Bekijk dan onze keuzehulp

Aan een publiek laadpunt kan uw auto snelladen. Een snellader zorgt ervoor dat het voertuig in een korte tijd veel stroom laadt. Zo kan uw voertuig binnen een uur weer op de volledige actieradius zitten. Raadpleeg voor precieze laadsnelheden aan publieke laders en private laders altijd de autoverkoper.