Hoeveel geld kun je besparen met een volledig elektrische auto?

Hoeveel geld kun je besparen met een volledig elektrische auto?

De Nissan Leaf 30 kWh wordt vergeleken met de Renault Megane 1.2 tce.

Hoeveel geld kun je besparen met een volledige elektrische auto?


Om te weten hoeveel geld je kunt besparen met een volledige elektrische auto vergelijken we de Nissan Leaf 30 kWh met de Renault Megane 1.2 tce.


De Nissan Leaf aanschaffen kost je ongeveer € 35.000,-. Als je openbaar laadt kost een volledige lading je € 6,89. Met een volledige lading kun je ongeveer 170 km rijden (bereik in de praktijk, opgegeven bereik volgens NEDC-norm 250 km.). Als je ervan uitgaat dat je 25.000 km per jaar rijdt is dat dus € 1013, - per jaar. Als je thuis kan laden kost het nog minder en ben je € 764,- per jaar kwijt.


Een Renault Megane 1.2 tce komt uit op gemiddeld € 22.000,- in aanschafwaarde. De gemiddelde brandstofprijs is op dit moment redelijk laag, maar gemiddeld ben je nog steeds ongeveer € 1,68 per liter kwijt. Als je er dan weer vanuit gaat dat je 25.000 km per jaar rijdt ben je met deze auto € 3066,- per jaar kwijt.


De Nissan Leaf kost dus € 13.000,- meer om aan te schaffen maar met openbaar laden bespaar je € 2053,- per jaar en als je thuis kan laden zelfs nog meer. Als je 7 jaar rijdt met de Nissan LEAF heb je de meerprijs in aanschaf er dus alweer uit.


En dan hebben we het nog niet over de onderhoudskosten gehad. Een elektrische auto heeft veel lagere onderhoudskosten dan een auto met een verbrandingsmotor. Simpelweg omdat er veel minder aan slijtage onderhevige en draaiende onderdelen zijn. Op jaarbasis bespaar je zomaar € 240,- aan onderhoudskosten.


Je bespaart ook nog op belasting, met een volledig elektrische auto hoef je namelijk geen wegenbelasting te betalen. Hiermee kun je ook nog eens € 620,- per jaar besparen.


In totaal bespaar je met een volledig elektrische auto per jaar dus ongeveer € 3000,-. Het kost natuurlijk wel meer om een elektrische auto aan te schaffen maar op de lange termijn kun je erg veel geld besparen en is het dus veel goedkoper.


Bronnen : http://werkelijkverbruik.nl/default.aspx

http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/motorrijtuigenbelasting/

http://www.anwb.nl/auto/themas/elektrisch-rijden/wat-kost-het

Twitter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »